Kā sasiet (pagatavot) Jāņu sieru?

3 litri trekna piena, 1 kg biezpiena, 100 gr. sviesta, 3 olas, ķimenes, sāls. Vēl vajadzīgi vairāki lieli katli/bļodas, tīra marle, caurduris

Pienu lej lielā traukā (ņemiet vērā, ka traukā liks arī biezpienu) un liek uz mazas uguns sildīties

Biezpienu padara viendabīgāku – var berzt caur sietiņu, blenderēt ar blenderi. Šoreiz mēs vienkārši sastrādājām (samīcījām, saspaidījām) ar koka karoti.

Kad piens uzsilis ( tas NEDRĪKST MEST BURBULI UN VARĪTIES), liek klāt biezpienu un, ik pa laikam lēni apmaisot , karsē biezpienu pienā

Plīts jānoregulē uz mazāko liesmu, jo pienam ir jākarsējas, bet tas nedrīkst vārīties.

Masai silstot, no biezpiena sāks izdalīties sūkalas, kas arī ir šīs procedūras mērķis. Piens paliks udeņaini dzeltenīgs ar biezpiena kunkuļiem iekšā.

Esiet pacietīgi uzreiz tas nenotiks. Es karsēju kādas 20 minūtes uz lēnas uguns

Bļodā sakuļ olas ar ķimenēm un sāli

Citā katlā vai bļodā (tik lielā, ka tur saies visa siera masa) izkausē sviestu

Atgriežoties pie karsējamās masas – kad sūkalas izdalījušās, masu lej caurdurī, kurā ieklāta marle. Tā, lai “siers” paliek  caurdurī.

Siera masu liek katliņā pie izkausētā sviesta uz mazas uguns. Strauji maisa, lai sviests iemaisās masā.

Tāpat turpinot strauji maisīt (lai masu nepierauj pie katliņa malas),  pievieno olas, kas iepreikš sakultas ar ķimenēm.

Visu masu vēl mazliet uzkarsē, tā pastrauji maisot, lai nepiedeg.
Siera masai būtu jakļūst tādai kā elastīgai

Saslapinātu marli klāj traukā, kurā veido siera formu.

Attēlos redzami Birutas Bernackas tamborējumi 🙂

15 Replies to “Kā sasiet (pagatavot) Jāņu sieru?”

  1. es ari ljoti priecajos, jo viss tik brinishkjigi skaidri aprakstits, un tad nu kjeeros pie gatavoshanas: pirmkart sheit,kur dzivoju nav iespejams nopirkt biezpienu, njeemos pagatavot pati. Piens saruuga, bet nekljuva skabs, bet gan rugts.. nerazha… Tik un ta liku katlinja un darinaju biezpienu. Biezpiens protams sanaca tik pat rugts, ka bija ta palika. Es pieshavu sali un citronu sulu, rugtums mazliet nogaja. Tad nu metu katla ieksha kopa ar pienu un gaidiju tos siera kunkuljus, un sagaidiju, ka jau apraksta pec 20 min. Izkasu caur drebiti un katlinja izkauseju sviestinju, iemetu sieramasu ieksha pieshavu olu, kjimenes nebija atrodamas, tikai sals. Nu un gaidiju, kad paliks staipiga, bet nepalika. Domaju, kad ielikshu ledusskapi, tad paliks, bet nepalika ari tad, nu neko,tada sljurinja sanaca no Janju siera, bet milzigs prieks tik un ta. Paldies par recepti, ieteikshu ari savam draudzenem, vinjas labak par mani gatavo 🙂

  2. pietrūka info par to, cik daudz sāls nepieciešams… Baidījos pārsālīt un pielik par maz…

  3. Liels paldies par recepti un foto galeriju..Viss izdevies kā teikts.No sirds,paldies!
    To,ka Norway nav biezpiens,liecina,ka neesi labi apguvusi norvēģu valodu,vai neesi bijusi pacietīga uzmeklēt veikalā(Ekspermentējot pirkdama,ko līdzīgu.Nevajadzētu atmest ar roku,viss ir nopērkams.Pacietību,stipru gribu!Tāpat arī ir ar ķimenēm,to ir tik dažadu,tikai mazliet jāziedo nauda-pamēģinot:))
    Ir arī dažādi sāļi,tātad konkrēti teikt gramus,tas būtu muļķīgi..Tātad,liekot pa šķipsniņai ir vienkārši jāgaršo,jo sāli var pielikt arī pašā procesa beigās.Sāli var arī kaisīt ,kad siers jau gatavs,vai ēst ar sāļu sviestu:)))
    Protams,ka pa nakti jāatstāj zem sloga..

  4. Vai var pārsiet sieru (it kā jau gatavo), ja nākamajā rītā siers mīksts (biju pielikusi klāt saldo krējumu…laikam par daudz…)… tāda škrobe godīgi sakot. Man ieteica to darīt, bet laikam jau nevajadzēja, jo siers nesastinga, un tāda mīkla vien ir…

    1. Darīju sekojošo – pieliku mīklai miltus… un uzcepu jāņu maizītes…. gardi gan sanāca… tomēr nākamgad turēšos tikai pie šīs receptes… bez nekādiem saldajiem krējumiem… 🙂 Jauku Līgošanu visiem!

    2. gadās, bet labi, ka viss beidzās labi un ir ceptas jānmaizītes 🙂 🙂 pareizi ir, jāpieiet lietām radoši, ja kaut kas nenotiek, kā sākumā cerēts. Lustīgu līgošanu!

Leave a Reply to Viesis Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.