līdzīgi, kā šajā pamācībā http://www.solipasolim.lv/lasit/789/ tikai ar apelsīnu un krustnagliņām iespējams panākt vienkāršu,skaistu un smaržīgu efektu tumšajiem ziemas vakariem.

Vajadzīgs
  • Apelsīni. Labāk lielāks nekā mazāks. Vēlams ne pavsiam apaļus, būs grūtāk panākt stabilitāti
  • Krustnagliņas
  • Svecīti/plošku

1.solis

Pārgriež apelsīnu uz pusēm.

2.solis

Ar nazi iegriež un pēcāk ar karoti izdabon ārā apelsīnu tā, lai paliek miza vien. Tā abām apelsīna pusēm. Tik apelsīniem, cik svečturus gribat uztaisīt.

3.solis

augšpusei paredzētajā apelsīna daļā izgriež caurumu. Es izmantoju glāzi, lai iegūtu apaļu laukumu. Var izmantot piparkūku formiņu, ja ir piemērotā izmērā. Tā būs vieta, kur svečtura augša/vāciņš.

4.solis

Svečtura augšā/vāciņā gar apmali sasprauž krustnagliņas. (patiesībā tās var saspraust arī citās apelsīna vietās, tikai jāruga, lai krusnagliņām nav pārāk gari kātiņi, kas varētu degt.

5.solis

Ieliek svecīti, uzliek vāciņu un svečturis gatavs! Svecīte degot, silda apelsīna mizņu un krustnagliņas, un telpa piepildās ar patīkamu smaržu!

 

Piezīmes

Ja neizdodas panākt līdzsvaru, apakšdaļā var nogriezt plānu kārtiņu, lai veidojas plakne,uz kuras svečturim droši stāvēt.

Brīdinājumi

Protams, jāievēro ugunsdrošība un degošas sveces nevajag atstāt bez uzraudzības. Pats apelsīns nedeg, bet maliņa nedaudz sačokurojās, tas gan. Svečturītis nav lietojams ilgstoši, jo apkalst arī tā maliņa, kur apelsīns sākotnēji pārgriezts uz pusēm un tad vairs vāciņš neturas tik labi klāt pie pamatnes. Bet svētku vakaram vai mājas ballītei ar daudzenēm būs ļoti piemēroti!