Maijs eiropā un īpaši Vācijā ir īstais sparģelu sezonas laiks. Latvieši negribīgi atbrīvojās no aizsprieduma ēst  “asparāgus”, tomēr tirgū  arvien biežāk var iegādāties pašmāju zemnieku audzētos sparģeļus. Manā uztverē sparģeļi ar Holandes mērci ir caur caurēm gastranomiskā klasika!
Bildes no mērces tapšanas nav, jo process ir ātrs, bet prasa 100 % uzmanību! Tā pat internetā var atrast ļoti daudz variācijas par mērces pagatavošanu, šis ir mans variants. Apraksts ir pagarš bet pati mērce gatava minūtēs 10- 15

Vajadzīgs

Buntīte sparģeļu ( 2 porcijām), 2 olas, 140 gr. sviesta, 2 ēdamkarotes vārīta ūdens, 1 ēdamkarote citrona sulas, melnie pipari & sāls un puse nažagala kajenas piparu( var iztikt bez)

1.solis

Sadalam sviestu gabaliņos, ievietojam metāla bļodiņā un liekam kausēties ūdens peldē.

2.solis

Kamēr sviests kūst apstrādājam sparģeļus. Nogriežam cietos galus ( ja tādi ir) un kātus viegli nomizojam. To ērti darīt ar dārzeņu mizojamo. Sparģeļus noskalojam.

3.solis

uzvāram katliņā ūdeni, pievienojam mazliet sāls  un liekam sparģeļus varīties. Nevajag viņus pārvarīt viņiem jābūt vēl stingriem, kā itāļu pastai – al dente nevaur pateik precīzu laiku varīšanai, bet ļoti noder pārbaude ar dakšu!

4.solis

Izkusušo sviestu ielajam traukā, lai mazliet padziest. Mērcej jāpievieno silts, bet ne karsts sviests, savādāk tas saraus olas dzeltanumus kunkuļos.

5.solis

Olu dzeltenumus liekam metāla traukā, pievienojam 2 ēdamkarotes vārītā ūdens(ne karstā)

6.solis

Trauku novietojam virs katliņa kur vārās ūdens, bet trauks kur ir olas nevar būt tieša saskarē ar karsto ūdeni, bet tikai garaiņiem ( olas nedrīkst pārsniegt 40 grādu t.. Es neko nemērīju vienkārši neliku karstā ūdenī)

7.solis

Ar putojamo slotiņu vai dakšu intensīvi maisam olu dzeltenumus, kas sildās ūdens garaiņos. Līdz olu dzeltenumu kļūst blāvāki.(minūtes 2-3)

8.solis

Sākām palēnām pievienot  šķidro sviestu. Jaunu sviesta devu lejam klāt tikai tad, kad iepriekšējā deva ir pilnībā sajaukusies ar dzeltenumiem. Viedojas mērces masa

9.solis

kad viss sviests iejaukst mērcē pievienojam citrunu sulu un kārtīgi izmaisam

10.solis

Pievienojam piparus un sāli. pagaršojam

11.solis

Pasniedzam ar novārītiem sparģeļiem ( kuri nedrīkst būt pārāk karsti, jo tad no mērces sāk atdalīties sviests)