Tuvojoties Lieldienām, aktualizējas arī svētku galda jautājums. Pasha tradicionāli ir Krievijā gatavots saldais ēdiens Lieldienās, lai atzīmētu gavēņa beigas, popularitāti ieguvis arī šeit. Parasti tai ir zvanveida, apaļa vai  piramīdas forma. Tā ir salds, trekns un sātīgs ēdiens, kas krāšņi dekorēts.  Pamatsastāvdaļa ir kvalitatīvs biezpiens, ola, cukurs. Citās receptēs olu vāra, citās nē, viena recepte ir pavisam bez olām. Rotāšanai izmanto marmelādes, žāvētus augļus, riekstus. Ir arī īpašs pashas gatavošanas trauks, bet bez tā arī var iztikt.

Pashu var gatavot ar vai bez vārīšanas. Lūk, šādas receptes atradu LV blogos. (protams arī lielākajos recepšu un sieviešu portālos ir dažādi piedāvājumi, bet es ar nolūku meklēju mazāk zināmus avotus.)

Vārītās pashas recepte pie mums solipasolim.

21

Ramona piedāvā pashas recepti, kurā netiek izmantotas olas.

Ilze ļoti labi apraksta samērā vienkāršu recepti savai pashai.

Šeit recepte, kur pagatavoto saldo ēdienu ēd no trauciņiem, nevis veido konkrētu formu.

Nedaudz  savādāka šokolādes pasha.

Lūk, vēl viena recepte un pasha īpašajā traukā.

Un šeit ir eko-recepte, kur parādās lieliska ideja, pashas gatavošanai izmantot puķupodu, jo tam ir caurums, pa kuru var notecināt šķidrumu.