Kā var pārbaudīt, vai cukurs ir kvalitatīvs?

Tā kā Latvijā jau labu laiku cukuru vairs neražo, veikalu plaukti pilni ar visādiem ārzemniekiem, nekad nevar zināt, kas “lācītim vēderā”. Ar šo vienkāršo metodi var pārbaudīt, vai pārdevējs nemuļķo pircēju un cukuram nav piebēris klāt cieti. Tas ir visvienkāršākais veids, kā samazināt cukura cenu, palielinot tā apjomu. Tādējādi izveidojas mīts, ka kādreiz cukurs bija saldāks…

Tad nu ķeramies pie ķīmiķu iesācēju eksperimentiem, lai uzzinātu, ko pērkam.

Vajadzīgs
  • Cukurs (kuru gribam pārbaudīt)
  • Ūdens
  • Joda pilieni (var dabūt aptiekā)
  • Kāds trauks un karotīte
1.solis

Traukā ielejam ūdeni, pieberam karoti cukura un kārtīgi izmaisām.

2.solis

Piepilinam pāris pilītes joda.

Piezīmes

Es izmantoju lugola šķīdumu, kura sastāvā arī ir jods. Rezultāts principā tieši tāds pats.

3.solis

Ja šķīdums iekrāsojas dzeltenbrūns, cukuram nav ne vainas. Toties, ja tas iekrāsojas zils – klāt ir ciete. Secinājumus izdarām paši 🙂

Piezīmes

Attēlā redzamais zilais ir kontrolšķīdums, kuru uztaisīju, lai pārbaudītu, vai ciete tiešām iekrāsojas zila. Krūzītē izšķīdināta tikai kartupeļu ciete.

Print Friendly, PDF & Email

7 Replies to “Kā var pārbaudīt, vai cukurs ir kvalitatīvs?”

  1. Tagad tikai atliek sapirkt visa veida piedāvātos cukurus un saeksperimentēt, kas no tā sanāca un publicēt 🙂

  2. Slikts jau nekas nav, bet ja tu gribi maksāt par cieti un bērt vairāk cukura… nu ja lieto tikai pie tējas, tad jau nekas, bet ja izmanto ēdienu gatavošanai, var izmainīties garša, jo cukurs nebūs TAS cukurs, kas receptē

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.