Tā kā Latvijā jau labu laiku cukuru vairs neražo, veikalu plaukti pilni ar visādiem ārzemniekiem, nekad nevar zināt, kas “lācītim vēderā”. Ar šo vienkāršo metodi var pārbaudīt, vai pārdevējs nemuļķo pircēju un cukuram nav piebēris klāt cieti. Tas ir visvienkāršākais veids, kā samazināt cukura cenu, palielinot tā apjomu. Tādējādi izveidojas mīts, ka kādreiz cukurs bija saldāks…

Tad nu ķeramies pie ķīmiķu iesācēju eksperimentiem, lai uzzinātu, ko pērkam.

Vajadzīgs
  • Cukurs (kuru gribam pārbaudīt)
  • Ūdens
  • Joda pilieni (var dabūt aptiekā)
  • Kāds trauks un karotīte
1.solis

Traukā ielejam ūdeni, pieberam karoti cukura un kārtīgi izmaisām.

2.solis

Piepilinam pāris pilītes joda.

Piezīmes

Es izmantoju lugola šķīdumu, kura sastāvā arī ir jods. Rezultāts principā tieši tāds pats.

3.solis

Ja šķīdums iekrāsojas dzeltenbrūns, cukuram nav ne vainas. Toties, ja tas iekrāsojas zils – klāt ir ciete. Secinājumus izdarām paši 🙂

Piezīmes

Attēlā redzamais zilais ir kontrolšķīdums, kuru uztaisīju, lai pārbaudītu, vai ciete tiešām iekrāsojas zila. Krūzītē izšķīdināta tikai kartupeļu ciete.