Vārītā Lieldienu pasha

Pasha ir tradicionāls Lieldienu saldais ēdiens, kuru var gatavot divos variantos – varītā pasha vai nevārītā pasha. Šī ir vārītās pashas recepte, mazam ēdāju skaitam.

Vajadzīgs

500 gr biezpiena (vēlams tirgū pirkta sveramā, nevis paciņu biezpiena), 3 olas dzeltenumi, 100 gr sviesta, 100 g saldā krējuma, 100 g cukura , 100 g rozīņu (puse gaišo, puse tumšo), 50 gr žāvētas aprikozes, 10 gr mandeļu  (nolobītu),  1/2  standziņa vaniļas (vai vaniļas cukurs),  2 ēdamkarotes apelsīnu sukādes ( var nopirkt veikalos, vai gatavot pats), pus citrona miza, marle, katliņš un caurduris

Piezīmes

Mandeles loba, uzlejot virsū mandelēm verdošu ūdeni, paturot 5 minutes, tad ūdeni nolej. Mandeles ber virtuves dvielī un berž vienu pret otru, tad miziņa viegli nonāk nost.
Apelsīnu sukādes, es gatavoju tā – Karstā ūdenī nomazgā apelsīnu, tad viņu ĻOTI PLĀNI mizo, nogriežot tikai pašu, pašu oranžo mizas virskārtu, bez baltās daļas.

1.solis

Bizpienu ber bļodā un blenderē (es citreiz izmaļu pāris reizes caur veco gaļasmašīnu vai arī var berzt caur sietu), kamerēr biezpiens vairs nav graudains, bet vienā masā.

2.solis

Nomazgā citronu un norīvē pusi mizas (uz speciālās rīves pusītes mizām)

3.solis

Katliņā, kurā biezpienu karsēs, liek  biezpiena masu, citronu mizas, olas dzeltenumus, sviestu (sadala vairākos gabaliņos) un saldo krējumu.

4.solis

Liek katliņu uz uguns un  visu laiku maisot karsē līdz vārīšanai (vārīties nedrīkst!).

5.solis

Kad sviests izkusis un masa uzkarsusi, uguni slēdz ārā un ļauj masai atdzist

6.solis

Kamēr masa dziest, sasmalcina mandeles (es izmantoju blenderi)

7.solis

Mazos gabaliņos sagriež aprikozes

8.solis

Rozīnes nomazgā un nosusina tīrā virtuves dvielī

9.solis

Kad biezpiena masa atdzisusi, pievieno cukuru, rozīnes, vaniļas sēkliņas, sakapātās mandeles, sagrieztās sukādes un aprikozes. Visu labi sajauc.

10.solis

Ja nav īpašā pashas forma, jāizlīdzas citādi. Proti, marli, kas parlocīta vairākās kārtās,  klāj caurdurī .

11.solis

Masu lej marlē, kas atrodas caurdurī, un marli augšpusē sasien veidojot pauniņu.

12.solis

Trauku liek leduskapī un ļauj nostāvēties vismaz 24 ha.

Brīdinājumi

Neaizmirstiet  zem pashas trauka palikt bļodu vai šķīviti, jo no masas adalīsies sūkalas


5 Replies to “Vārītā Lieldienu pasha”

  1. nezinu, ko izdarīju tik nepareizi, bet sanāca tā visa padarīšana baigi šķidra. tisīju gan visas sastāvdaļas dubultojot,varbūt, ka tur arī kādu vainu noķēru. nez. bet žēl. pieliku vēl pēc tam biezpienu, tik un tā konsistence neuzlabojās. ):

  2. Sākumā ir jābūt šķidrai tai padarīšanai,bet pēc 24 stundām,kad lielais sūkalu daudzums būs iztecējis,vis būs labākajā kārtībā,taisīju pagājušogad,sanāca lieliska,stingra un ļoti garda.Es gan vairāk kā 24 stundas ļāvu nostāvēties…Tāpēc šogad taisīju,tikko,pēc tās pašas receptes.Šodien piektiena,svētdien jau varēs likt galdā.
    Par recepti paldies!

  3. Pingback: Lieldienu pasha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.