Gatavojot jaunās bietītes cepeškrāsnī, palika visai daudz jauno biešu lapu (ar kātiem), kas ir vērtīgs produkts, bet, man personīgi,  no ēšanas svaigā veidā „nolobās zobi”  tāpēc nolēmu pievienot spinātus un iecept lapas pīrāgā.
Pirmoreiz šo pīrāgu skatījos kā gatavo, kad  pildījumā lika sautētus puravus un bija ļoti garšīgi. ( kas nozīmē, ka pildījumā var ļauties eksperimentiem – blanšētu brokoļu rozetes, apcepti sīplu gredzeni, sēnes, gaļa utt.)
Biezpiens pamatnes mīklā ļauj domāt, ka mīkla nav nemaz tik trekna un bez maz veselīga.
Mīkla pietiks 28 cm diametru pannai (piemēram, tādai, ko varēja dabūt par Rimi uzlīmju akcijā).
Oriģinālajā receptē, pīrāga pamatni cep uzreiz kopā ar pildījumu 30 min. Bet man tomēr liekas, ka garšīgāk sanāk, ja mīklas pamatni mazliet pacep atsevišķi.

Vajadzīgs

Mīklai
100 gr. Auksta sviesta, 100 gr. Biezpiens, 200.gr miltu, 1 tk. Cepamā pulvera, šķipsniņa sāls
Pildījumam
3 olas, 200 gr. Skāba krējuma, 1 ēd. miltu,50.gr cietā siera,  300 gr. Spinātu, 500 gr. biešu lapu,1 sīpols, 3 daiviņas ķiploka, mazliet eļļas sāls, pipari, pie spinātiem labi piederas mazliet rīvēta muskatrieksta.

1.solis

Bļodā iesijā miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls

2.solis

Pievieno biezpienu,  un uz burkānu rīves pierīvē auksto sviestu( var arī sviestu sagriezt mazos gabalos ar nazi, ja negribas rīvēt).

3.solis

Ar rokām sastrādā mīklu viendabīgā masā (pavisam ātri, viss notiek minūtēs 4). Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek uz vismaz 30 min. ledusskapī.

4.solis

Kamēr mīkla integrējās, gatavo pildījumu.
Sagriež spinātu un biešu lapas. ( pa manai gaumei spinātus vajag sautēt mazāk nekā biešu lapas, tamdēļ es sautēju atsevišķi).

5.solis

Uz pannas uzkarsē mazliet eļļas, viegli apbrūnina sīpolus un ķiplokus pievieno spinātu lapas, sautē, kamēr spināti kļūst vēl spilgtāk zaļi (minūtes 3). Spinātus ieliek bļodā atdzist

6.solis

Uz pannas eļļa sautē biešu lapas, pēc minūtēm 2 pielej ¼ daļu krūzes ūdens(50 gr.)uzliek vāku un ļauj vēl pasautēties ( biešu lapas pēc maniem novērojumiem jāpasautē ilgāk nekā spināti). Masu atdzesē.

7.solis

Lielā bļodā sajauc 3 olas, krējumu, rīvētu sieru un ēdamkaroti miltu. Pievieno izsautētos spinātus, bietes, sāli, piparus un  muskatriekstu.

8.solis

Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 180 – 200 grādiem.

9.solis

Mīklu ņem ārā no ledusskapja, izrullē un klāj formā, skatieties lai maliņas būtu vienādā augstumā.

10.solis

Mīklas pamatni sabaksta ar dakšu, izklāj ar cepampapīru ( var arī to neklāt, bet ja cepampapīrs ir ieklāts tad vieglāk pēc tam dabūt zirņus nost ) uzber zirņus vai pupas ( tas vajadzīgs, lai mīkla nepiepūstos). Un liek šauj iekša cepeškrāsnī uz minūtēm 7-10 pacepties.

11.solis

Ņem pamatni ārā, noņem zirņus un cepampapīru lej pīrāga pamatnei virsu pildījumu, ar karoti izlīdzina pīrāga virsmu . Liek cepeškrāsnī cepties uz minūtēm 20 – 25. Gatavību pārbauda iebakstot sērkociņu.

12.solis

Gatavo pīrāgu pārkaisa ar rīvēto sieru(labāk kādu no cietajiem). Man garšo silts, citiem garšo gan silts, gan auksts.