Kā pagatavot lazanju?

Vajadzīgs

1 paciņu lazanjas plāksnes
Parmezāna vai kāds cits cietais siers

Gaļas mērcei:

  • 0,5kg liellopa maltās gaļas
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • 2 seleriju kāti (vai selerijas sakne)
  • 1 bundža tomāti savā sulā
  • 2 ķiploka daiviņas
  • olīveļļa
  • 1 l ūdens
  • sāls, pipari, baziliks

Bešamel mērcei:

  • 30g sviesta/olīveļļas
  • 3 ēd/k milti
  • 1 l piena
  • 90 g rīvēta Parmezan siera
  • sāls/pipari/malts muskatrieksts
1.solis

Gatavojam gaļas mērci: burkānus, selerijas sakni sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolu sagriež kubiņos. Pannā sakarsē eļļu, nedaudz apcep augstāk minētos un pievieno malto gaļu. Kad tā nedaudz apcepusies, pievieno tomātus savā sulā (vai tomātu pastu, bet ne kečupu!) un vēl drusku pasautē. Tad pielej ūdeni, pēc garšas pievieno sāli, piparus un baziliku un ļauj kādas 30min uz lēnas uguns vārīties. Galu galā mērcei jābūt pašķidrai, pirms nocelšanas no uguns piespiežam 2 ķiploka daiviņas.

2.solis

Gatavojam bešamel mērci: pannā izkausē sviestu (vai uzkarsē eļļu), pieber miltus un maisa, līdz tie paliek zeltaini (nedrīkst piedegt!). Tad lēnām lej klāt karstu pienu un visu laiku maisa, lai neveidojas kunkuļi. Galu galā mērcei jābūt bieza krējuma konsistencē. Noņem no uguns un pievieno sāli, piparus un malto muskatriekstu. Beigās iemaisa rīvētu Parmezan sieru.

3.solis

Tagad liekam visu kopā. Kantainu stikla vai keramikas formu (~26x36cm) iesmērē ar eļļu. Ielej nedaudz gaļas mērces uz kuras liek makaronu plāksnes. Uz tām atkal lej gaļas mērci, tad nedaudz bešamel mērces, tad atkal liek makaronus, abas mērces, utt., kamēr forma pilna. Pabeidz ar abām mērcēm un pa virsu uzkaisa sieru.

Visam jābūt tādam slapjam, jo makaroni iesūks visu mērci un ja tās būs par maz, var piedegt vai sanākt sausi.

Makaronu plāksnes parasti iepriekš nav jāvāra, tomēr par to vajag pārliecināties uz iepakojuma. Ja gadījumā izmanto ne kantainu trauku, vieglāk tās ieklāt būs, ja nedaudz noplaucēsi makaronus. Tie vieglāk padosies, tikai skaties, ka nesalīp kopā! Atdalīt būs diezgan ķēpīgs, varbūt pat neiespējams pasākums!

4.solis

Cep līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī kādas 20-30 min.

5.solis

Kad virsa zeltaini brūna un makaroni mīksti, ņem laukā un ļauj kādas 10 min padzist, lai vieglāk sagriest. Labu apetīti!

 

Print Friendly, PDF & Email

18 Replies to “Kā pagatavot lazanju?”

  1. Esmu taisījis kādas 30 lazanjas, gan ar parastajām, gan bezglutēna makaronu plāksnēm. Iesaku tomēr plāksnes pavārīt (max 5. min verdošā ūdenī). Lai mazāka iespēja salipt, ūdenim var pieliet mazliet olīveļlu.

  2. Nu es taisīju precīzi pēc receptes, tikai zem pirmajām plāksnēm ielēju nedaudz karsta ūdens, bet plāksnes liku nevārītas un sanāca perfekti.

  3. es vēl pievienoju arī klāt sausu sarkanvīnu gatavojot gaļas mērci, jo pēc būtības sanāk vien boloņas mērce – lieliska garša:)

  4. lazanja,shmazanja!!! karoce kas tur kruts suudus ar miizeliem un citaam kakaam sajauc un apcep! kas tur var buut garshiigs!!!???

    1. nu izejvielu sarakstā nevar redzēt "sūds", ne "mīzalas". Lazanja-šmazanja vismaz ir garšīga un no tā var paēst, ko nevar teikt par debīliem komentāriem. Kas tur liels, uzrakstīt kaut ko debīlu internetos. pse!

  5. recepte tieshaam darbojas…pats straadaaju anglijaa itaalju restoraanaa pat tur nav tik gardi….padies,SOLI PA SOLIM…

  6. Taisiiju LAZANJU pirmo reizi dziivee…vispaar neesmu nekaads pavaars un tomeer iesaku nedaudz pavariit loksniites – aplauceet karstaa uudenii!
    nevaig baidiities ja meerce buus shkidra jo taa paliidzees loksniiteem izvariities cepeshkraasnii;)
    Nebaidiities ja miltu meerce nedaudz piedeg…tik beigaas – kad ieguvusi skaaba kreejuma "massu" pievienot nedaudz vairaak riiveetaa siera;)
    apeedu ar gardu muti:)
    PALDIES http://www.solipasolim.lv

  7. Taisiiju LAZANJU pirmo reizi dziivee…vispaar neesmu nekaads pavaars un tomeer iesaku nedaudz pavariit loksniites – aplauceet karstaa uudenii!
    nevaig baidiities ja meerce buus shkidra jo taa paliidzees loksniiteem izvariities cepeshkraasnii;)
    Nebaidiities ja miltu meerce nedaudz piedeg…tik beigaas – kad ieguvusi skaaba kreejuma "massu" pievienot nedaudz vairaak riiveetaa siera;)
    apeedu ar gardu muti:)
    PALDIES http://www.solipasolim.lv

  8. Sveiki. Es ari gatavoju pirmo reiz dzive ko tadu, taisiju visu tiesi pec receptes, nu sanaca super 🙂 Paldies 🙂

  9. Tikko vakariņās gatavojām. Sanāca brīnum`gardi, taču gaļai nevajadzētu litru ūdens, bet gan ~ 600ml, arī pienu varētu nedaudz mazāk, jo makaroni nespēj sasūkt tik daudz šķidruma. ;]

  10. Piekrītu par ūdeni! Noteikti nevajag litru – tad sanāk makaronu zupa! Izmantoju konservētus tomātus savā sulā un tur arī ir daudz šķidruma! To visu gāžu iekšā gaļas mērcē! Ja vēl piešauj sarkanvīnu, tad ūdeni tiešām vajag pavisam nedaudz! Sieru bešamel mercē lieku nedaudz vairāk kā receptē un arī beigās apkaisu ar svaigu rīvētu parmezānu jau pie pasniegšanas. Baziliks labāk svaigs nekā kaltēts – pavisam cita garša un aromāts! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *