Vajadzīgs

Salātiem:
Romiešu salātu lapas
Dažas baltmaizes šķēles grauzdiņu pagatavošanai
Bekona šķēles, garneles vai vistas fileja

Mērcei:
1 olas dzeltenums
1 ē/k citrona sula
1 t/k sinepes (vislabāk Dižonas)
1 ķiploka daiviņa (ja tie ceļojuši no Ķīnas, tad divas)
3-4 anšovu filejas
1/2 t/k Vusteršīras mērce
3 ē/k rīvēta Parmesan siera
3 ē/k olīveļļa

 

1.solis

Sākam ar mērces gatavošanu – vajadzēs kādu blenderi vai kokteiļu kuļamo aparātu, lai vieglāk sastrādāt mērci. Var protams to darīt arī piestā, bet būs grūti iegūt pareizo konsistenci.

2.solis

Blenderī liekam olas dzetenumu, citrona sulu, sinepes (man nebija gatavās sinepes tapēc pieliku saspiestas sinepju sēklas), saspiestu ķiploka daiviņu, anšovus, rīvēto Parmesan sieru un Vusteršīras mērci. Ieslēdzam blenderi un lēnām sastrādājam visu kopā, kuļ tik ilgi līdz izveidojas vienmērīga masa, bez atsevišķiem, redzamiem produktu gabaliņiem. Tad pamazām pievieno eļļu un paralēli turpina kult. Gala rezultātā mērcei vajadzetu būt šķidras majonēzes konsistencē.
Kamēr gatavo pārējo, mērci ieliek ledusskapī.

3.solis

Maizi sagriežam kubiņos un uz pannas apgrauzdē, līdz tā zeltaina un kraukšķīga. Noliek malā.

4.solis

Tad atkarībā no izvēlētās piedevas (bekona, vistas vai garnelēm), tās apcep uz pannas. Es ņēmu garneles un pirms tam uz pannas olīveļļā apsautēju (nevis apcepu) ķiploku, kurā pēc tam liek garneles un cep, kamēr gatavas.

5.solis

Nomazgā salātus, nosusina. Saplucina palielos gabaliņos un liek bļodā. Sajauc ar mērci, lai visas lapas būtu vienmērīgi pārklātas ar to. Iemaisa grauzdiņus, pa virsu kārto garneles un drusku apber ar rīvēto Parmesan sieru.

Piezīmes

Smalkāk būs, ja katru porciju kārtosi uzreiz šķīvī. Manā gadījumā smalkumam nebija nozīmes 🙂