Kā izmantot “otrā svaiguma” biezpienu

Dižķibeles apstākļos jāmācās dzīvot taupīgi un jāmēģina nemest laukā pārtiku, kas nav pirmā svaiguma. Protams šajā gadījumā nerosinu ēst veselībai draudīgus produktus, bet saprāta robežās izmantot lietas, ko parasti izmetam laukā.
Tātad, šajā gadījumā izmantojam nedaudz pastāvējušu biezpienu, ko svaigā veidā vairs noteikti needīsim.

Vajadzīgs

  • “Otrā svaiguma” biezpiens
  • Ola (pirmā svaiguma!)
  • Milti
  • Sāls,
  • cukurs
  • Krējums, ievarījums vai kas kuram tīk

Parastā attiecība varētu būt viena ola uz paciņu biezpiena (200g). Bet es parasti rīkojos “uz aci”, tapēc jāeksperimentē pašiem.

1.solis
Ņem biepienu, piejauc olu, aptuveni 1/2 tējkaroti sāls un tējkaroti cukura.

2.solis
Maisot, ber klāt miltus, līdz izveidojas pabieza (bet ne cieta!), ķēpīga masa.

3.solis
Katliņā uzvāra ūdeni. Tad ar karoti vai rokām, atkarībā, cik ļoti gribas ķēpāties (man labāk patīk otrais variants), veido nelielas klimpiņas,  kuras pa vienai liek vārošajā ūdenī.

4.solis
Vāra, kamēr klimpas uzpeld un tad vēl kādas 3 minūtes.

Vēlams nedaudz apmaisīt katliņa saturu, jo viņas mēdz salipt un neuzpeldēt, bet izšķīst no pārvārīšanās!

5.solis
Pasniedz ar krējumu sāļajā variantā vai ievārījumu saldajā.
Šī ir ļoti universāla recepte, jo to pašu maisījumu, tikai ar vairāk miltiem var pārvērst biezpiena pankūkās vai plācenīšos. Var pierīvēt nedaudz siera vai pielikt ķimenes, vai jebkuras citas garšvielas, kas iet pie sirds un nemest laukā biezpienu, kas aizķēries ledusskapī nedaudz ilgāk.

Print Friendly, PDF & Email

7 Replies to “Kā izmantot “otrā svaiguma” biezpienu”

  1. es domāt, ka brūnās biezpiena bumbas sanāk, šito izstrādājumu vārot eļļā.. šajā gadījumā sanāk baltas biezpiena bumbas 🙂

  2. Vecs, bet patiešām vecs, biezpiens cepts ar sipoliem esot kurzemnieku nac.ēdiens, mans onkulis tādu gatavo. Es vienreiz biju klāt, no smakas var apkrist, bet garšo kā franču gurmān sieri 🙂

  3. … garšīgi sanāk, ja pannā ceptiem brūniem kartupeļiem kad tie jau gatavi, virsū uzber un iemaisa paveco biezpienu. Tas kūstot kļūst staipīgs, kā siers uz picas, jāēd tūlīt, kamēr neatdziest.

  4. Iebiezinātais piens un pilnpiens ir divas dažādas lietas. Pilnpiens ir piens parastais – tāds kāds izslaukts, bez nekādas kreijošanas, t.i. tik trekns cik izslaukts.

  5. Un vēl ir ceturtā svaiguma biezpiens. Tad, kad ir pavisam sabojājies (sācis palikt zaļš), liek uz pannas un biezpiens izkūst, veidojot sieram līdzīgu masu. Šo masu karstu smērē uz rupjmaizes un ar gardu muti loka iekšā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.