Indiešu naan maize

Kopš veikalā nopērkamās maizes garšo, maigi izsakoties, nekā, gribas raudzīties apkārt pēc citām alternatīvām. Zinu, zinu, būs daudzi, kas sacīs, ka maizi vispār vajag ēst maz, bet arī to mazumiņu gribas gardu un kvalitatīvu. Kādas ir alternatīvas?

1. var maizi pirkt zemnieku tirdziņos. Iespēju robežās, tā arī darām, bet mēs nedzīvojam Rīgā un regulāra šādu tirdziņu apmeklēšana prasītu nopietnu plānošanu. Līdzīga alternatīva ir iesaistīšanās tiešās pirkšanas pulciņos, bet arī to mums tuvumā nav, un es pati neuzņemos tādu organizēt

2. var cept pats. Pieiet tam pavisam nopietni, iegādāties maizes cepamo ierīci, izpētīt daudzās receptes, uzzināt par ieraugu, lipekli u.c. elementiem maizē. Var doties uz Grauda spēks, kur var ieādāties jau gatavus maisījumus garšīgām maizītēm. Bet viss tas, manuprāt, prasa lielu pašdisciplīnu. Turklāt mans vīrs ir izvēlīgs un viņam kura katra pašceptā maize negaršo. Turklāt tad vienā piegājienā sanāk sacept daudz un viņa silta ir tik garšīga…ka tas beidzas ar krietnu maizes daudzuma apēšanu (īpaši, ja maize kādam vēl te negaršo..) 🙂 Tāpēc es meklēju kaut kādas vienkāršākas alternatīvas. Un viens variants, kas mums iepatikās bija indiešu nān (naan) maize. Ātri un vienkārši pagatavojama maizveidīga uzkoda, kuras pagatavošanai pat nevajag sildīt cepeškrāsni! 🙂

mīklai:

2 tējkarotes sausā rauga
1tējkarote cukura
230 gr  ūdens
300-400 gr miltu
pustējkarote sāls
50 gr augu eļļas/olīveļļas
80 gr grieķu jogurta bez piedevām (es izmantoju parastu bezpiedevu jogurtu, bija labi)
1 ola

mīklas pagatavošana:

sajauc bļodā raugu, cukuru un ūdeni un ļauj raugam atdzīvoties. Pēc dažām minūtēm, bļodas saturs būs viegli uzburbuļojis. Tad pievieno sāli, olīveļļu, jogurtu un olu. Vienmērīgi samaisa.
Pakāpeniski pievieno miltus un maisa līdz ar kartoti maisīt jau kļūst grūti. Turpina mīklu mīcīt ar rokām, pēc nepieciešamības pievienojot vēl miltus, lai mīkla nebūtu lipīga. Galarezultātā mīklai jābūt mīkstai un pufīgai, bet ne lipīgai. Mīklu ieliek atpakaļ traukā, to apsedz un ļauj pastāvēt nepilnu stundu.

cepšana:

jau sacīju, ka nevajag sildīt cepeškrāsni. Jo šo maizi cep pannā. Kā pankūku. Sadala pagatavoto, uzbriedušo mīklu 6 daļās. Katru izrullē kā pankūku un liek uz viegli ietaukotas pannas. Kad apakšpuse palikusi viegli brūna, met otrādi. Kamēr cepās pirmā puse, augšpusē sametīsies burbuļi, tam tā jābūt.

variācijas- var mīklai rullējot pievienot kādas garšvielas – mūsu favorīti bija ar kaltētu timiānu, kā arī ar smalki sagrieztu ķiploku.

pasniedz, apkaisot ar zaļumiem. Var uzbērt nedaudz sāli/piparus.

naanwww.budgetbytes.com/wp-content/uploads/2010/09/Naan-angle.jpg

bilde un oriģinālā recepte šeit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.